keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Länsimaisen ihmisen ahdinko, osa 666: Cosplayhahmon valinta

En tiedä mikä siinä on, mutta usein tuntuu, että minulle hankalin osa cosplayta on sopivan hahmon (ja asun) löytäminen. Yhteen asuun tulee helposti käytettyä kuitenkin melkoisesti aikaa, vaivaa ja varsinkin rahaa, joten olisi ihan kiva, että cosplayehdokas täyttäisi joitakin kriteerejä. Kuten vaikka nämä:

Hahmo ois kiva

Haluaisin sanoa, että kaikki lähtee tästä, mutta useimmiten törmään mielenkiintoisen näköiseen hahmoon, ja sitten vasta selvitän, millainen se on ja mistä sarjasta. Mutta selvitän kuitenkin, ja kivakin asu saa jäädä, jos hahmo ei kestä lähempää tarkastelua. Pidän naishahmoista, joissa on jotain kiinnostavaa: erikoinen luonne, huumorintajua, badassiä Tank Girl -meininkiä - käytännössä melkein mikä tahansa hahmo menee, jos sillä on muutakin kuin uliuli-tyyppistä sisäistä elämää.

 
Tässä muutama esimerkki kyseiseen kuvaukseen sopivista tyttelööstä.

Sarja ois kiva

Koska cosplayharrastajalle vain street credillä on väliä, sarja vois olla paitsi kiva, yhteiskuntaa analyyttisesti luotaava, patriarkaalisia rautaesirippuja repivä ja näyttää hyvältä, myös skenessä uskottava. Joko riittävän tuore, klassikko tai edes semisti ug - tärkeintä on muistaa osoittaa alfa-asemaansa jumalallisten ompelutaitojen lisäksi myös fiksuilla sarjavalinnoilla.

No ei ihan. Ois kuitenkin kiva, jos sarjaa vois katsoa yökkäilemättä ainakin toisinaan. Katson kuitenkin sen verran vähän animea ja tv-viihdettä muutenkin, että kun katson, tykkään viihtyä. Jos sarja on minulle todella mieluinen, mutta Sitä Täydellistä Cosplayta ei hahmokaartista löydy, saattaa jokin hahmo silti toteutua. Tässä osastossa on paljon länkkäri-tv:tä, koska minulla on joitakin antipatioita oikeiden asujen ja näyttelijöiden matkimisesta.

Tässä osastossa on myös tämä ryhmäcosplay, joka toteutunee ennen pitkää väistämättä. Haku päällä.

Asu ois kiva

Tämä vaatimus sulkee valtaosan mahdollisista cosplayhahmoista pois. Edelleenkin, koska tulen käyttämään cosplayn tekemiseen paljon aikaa, haluaisin tuona aikana katsella jotain, mistä silmäni eivät sula. Pika- tai läppäcosplayn kanssa tällä ei ole niinkään väliä, silloinhan pointti on jossain aivan muualla kuin mahdollisimman nätissä lopputuloksessa.

Olen lähes yhtä kranttu cosplayasuistani kuin muistakin vaatteistani, joiden on tarkoitus olla nättejä. En valitsisi asua, jossa on pitsiä tai liikaa muita epäkäytännöllisen näköisiä rimpsuja, aivan hirveitä väriyhdistelmiä tai muuten vain rumia puvun osia. "Rumuus" on tietenkin omalla henkilökohtaisella randomgeneraattorillani määritelty.

Sen lisäksi, että haluaisin luoda jotain visuaalisesti hyvännäköistä, haluaisin tuntea itseni cosplayta pitäessäni myös jollain tavalla nätiksi. Kaikkien näiden kriteerien jälkeen puvun tulisi siis myös olla sopivan mallinen pyöreälle päärynävartalolleni, värien ei olisi ainakaan tarve korostaa atooppista ihottumaani - ylipäätään cosplayatessa on aina hauskaa katsoa peiliin, ja luulla olevansa joku muu. Ainakin minulla oma uskottavuuteni hahmona vaikuttaa paljon fiilikseeni puvusta.

Fam on tällä hetkellä ainoa vielä täysin haaveissa oleva hahmo, joka täyttää kaikki maailman kriteerit. Sen puvussa onkin sentään töpseli.

Kaikki loput henkilökohtaiset mieltymykset

Haluaisin yleensä käyttää omia hiuksia värjäämättä ja leikkaamatta cossissa, ois hauskaa jos samasta sarjasta löytyis poikaystävällekin pukuiltavaa, en tykkää piilareista tai koruista tai liian isoista ja hankalista propeista, pitäis olla jotain kivoja yksityiskohtia, joita pääsis käsin värkkäämään, historiallisuus on usein siistiä (mutta vaan jos asu on oikeesti edes vähän autenttisen näköinen)... Kyllähän näitä irtokriteereitä vielä riittäisi. Jossain vaiheessa on kuitenkin tehtävä myönnytyksiä, jotta pääsee lainkaan cossaamaan.

Vai miten on? Onko cosplayn valitseminen muillekin yhtä hankalaa? Pitäisikö sitä vain katsoa enemmän animea?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti